BLOG

Naša Jadranska obala broji tisuću otoka i otočića, a sve ih je više sa objektima gdje se boravi trajno ili privremeno. Stoga raste i potreba za osnovnim uvjetima, a jedan od njih je voda. Ukoliko spremnici vode nisu dovoljni ili jednostavno nije bilo dovoljno kišnice –  desalinizator je jedno od najboljih i samoodrživih rješenja.

Desalinizator je uređaj koji koristi morsku vodu, te ju pod pritiskom od 60ba, koristeći se reversnom osmozom, odsoljava i izdvaja u pitku vodu.

O čemu treba voditi računa, ako ste se odlučili za ugradnju desalinizatora u vaš objekt?

  • Sam desalinizator se ne smješta uz more i ne povlači direktno morsku vodu. Potrebno ga je smjestiti uz objekt ili uz spremnik vode kojega će puniti.
  • Uz obalu se postavlja pumpa mora koja pumpa morsku vodu u privremeni spremnik mora (oko 1000 l – ovisno o kapacitetu desalinizatora), koji je također smješten u blizini desalinizatora. Desalinizator slobodnim padom preuzima more i odrađuje desalinizaciju.
  • Desalinizatoru se mora osigurati stabilna struja, 220V i natrkriveni prostor. Potrošnja struje je od 2,2 – 3 kW ovisno o modelu.
  • Proizvedena voda ide u spremnik vode, a koncentrat mora se vraća u more, za kojega je prethodno potrebno postaviti odvod do mora.
  • Na sve spremnike se mogu postaviti plovci vode koji će automatski pokretati/zaustavljati pumpu mora ili desalinizator ovisno što je potrebno.
  • Dobivena voda iz desalinizatora je potpuno čista i odstanjen je kamenac pa okusom podsjeća na destiliranu vodu. U trenutku proizvodnje, ona je pitka, međutim stajanjem vode u spremniku vode mogu se razviti bilo kakve
  • gljivice ili bakterije i time ona postaje nepitka. Ukoliko vodu želite koristiti za piće, potrebno je na izlaz iz spremnika vode staviti UV sterilizator ili koristiti Isosan G za dezinfekciju vode.
  • Ukoliko se desalinizator ne koristi cijelu godinu, potrebno ga je nakon korištenja isprati određenim sredstvima i konzervirati. Ovakvim održavanjem uređaja osigurava se garancija i dugi vijek trajanja.

Za one koji žele dobiti još više od proizvedene vode, mogu instalirati uređaj HP Genius. Ovaj uređaj se postavlja u kuhinju i dolazi sa svojom špinom. Uređaj sterilizira vodu koja prolazi kroz njega i obogaćuje ju mineralima kako bi imala okus vodovodne vode na koji smo naviknuli. Također, može se birati hoćete li rashlađenu vodu, vodu sobne temperature ili mineralnu vodu.

Još primjera ugradnje.

Upit

Prihvaćam pravila privatnosti